sunnuntai 8. elokuuta 2010

Mustikka-macaron-leivokset


Päästiin tänään katsomaan ihanan ihanaa pienen pientä poikaa, rotinoiksi vietiin macaroonilaatikko :D


Ohje José Maréchalin "Macarons -comme un pro, à la maison!"-kirjasta jonka ostin Ranskasta (slyni sai samanlaisen :) ).


Kuva vääristää värejä, macaronit olivat sinisempiä, tosin ihan niin sinisiä niistä ei tullut mitä olisin tahtonut mutta eivät tuollaisia vihreitäkään..


Muutenkaan eivät ihan niin hyvin onnistuneet ulkonäöltään mitä olisin toivonut mutta tämä olikin tasan ensimmäinen kerta kun niitä tein, harjoitus toivottavasti tässäkin asiassa tekee vielä mestarin! Maku kuitenkin oli oikein hyvä, "ihan samanmakuisia" ostettiin Lyonista.. ;)150 g tomusokeria

150 g mantelijauhetta

2 x 60 g valkuaisia (toiseen 60 grammaan meni tasan kaksi valkuaista, toiseen vajaat kaksi)

150 g tomusokeria (ilmeisesti myös hieno sokeri käy)

6 cl vettä

sinistä väriä (käytin Wiltonin royal blue-pastaväriä)


Täytteeksi mustikkamarmeladia


Sihtaa tomusokeri ja mantelijauhe isoon kulhoon.

Punnitse valkuaiset, toiset 60 g laita yleiskoneen kulhoon valmiiksi mutta älä vielä vatkaa!

Laita tomu- (tai hieno-)sokeri ja vesi kattilaan, älä sekoita. Mittaa seosta lämpömittarilla, kun näyttää 116-117 astetta, laita yleiskone vatkaamaan valkuaisia. Kun siirappi on 121-asteista, laita levy kiinni ja kaada siirappi vatkautuvien valkuaisten joukkoon, anna vatkautua kunnolla kunnes ei enää höyryä, vaan on pehmeää ja lämmintä marenkia.


Sekoita vatkaamattomat valkuaiset mantelijauho-tomusokeriseokseen. Värjää massa. Sekoita pari lusikallista marenkia manteliseokseen, lisää sitten marenkia niin että on sopivaa pursotettavaa (itse tein hieman liian löysää :/ ), ihan kaikkea ei siis kannata kerralla lisätä.

Sekoita kunnolla.


Pursota "macaronnage":sta kolikon kokoisia pyörylöitä leivinpaperille (itselläni tosin oli niin löysää että ennemminkin tiputtelin massaa pursottimesta kuin pursotin..), jätä pienet välit.


Jätä macaronit kuivumaan ainakin tunniksi, tässä trooppisessa ilmastossa voisi varmaankin pitää kauemminkin..


Paista 145 asteessa noin 15 minuuttia.


Irroita leivinpaperista (jos eivät meinaa irrota, ota pois pelliltä, ripsauta pellille hieman vettä ja laita macaronit paperin kanssa takaisin, pitäisi irrota paremmin..) ja täytä marmeladilla.


Säilytä valmiit macaronit jääkaapissa, jos et syö parin päivän sisällä, ne voi myös pakastaa.


Otin tähän apua myös yhdestä hienosta blogista (tuo ranskankieli kun ei ihan täydellisesti vielä taivu enkä jokaista vaihetta osannut ihan kirjasta suoraan katsoen tehdä..) mutta nyt en jostain syystä sinne pääse enkä löydä että voisin osoitteen laittaa, laitan myöhemmin (löysin sinne siis muutaman mutkan kautta enkä tajunnut heti laittaa kirjanmerkkeihin..).


Nyt pääsin, hyvin kattava ohje macaronien valmistukseen (selvällä suomenkielellä!) löytyy täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti