sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Talvimetsän siilikakku

Leivontofoorumin marraskuun haasteena on "Leipomus, jonka aioin tehdä" eli valitaan vuoden 2012 haastetöistä jokin jonka on aikonut tehdä, ja tehdään se.

Itse valitsin Onneli78:n tammikuun 2012 haastetyön, Talvimetsän siilikakun.


(ohje kopioitu Leivontafoorumilta, omat lisäykset kursivoituina)

Pohja
5 kananmunaa
150 g (reilu 1 ½ dl) sokeria
150 g (2 ½ dl) vehnäjauhoja

(laitoin itse vielä 1tl leivinjauhetta jauhojen sekaan)

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot joukkoon hiljalleen käännellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Paista uunin alimmalla tasolla 170 asteessa noin puoli tuntia. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ja jaa se sitten kolmeen osaan.

Kostutus
¾ dl vastapuristettua appelsiinimehua

Täyte
300 g appelsiinimarmeladia (kaupan valmis marmeladi käy myös hyvin)
+
Voikreemi:
1 ¼ dl sokeria
½ dl vettä
1 kananmunankeltuainen
250 g suolatonta voita
10 tippaa appelsiiniaromia (käytin sitruuna-aromia)

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehua, kunnes seoksen lämpötila on 117 °C (siihen menee noin 5 minuuttia). Ota kattila liedeltä, lisää keltuainen ja vatkaa seos kylmäksi. Lisää pehmeä voi ja appelsiiniaromi ja vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi.

Täytä kakku. Laita alimmainen kakkulevy jollekin alustalle ja kostuta se appelsiinimehulla leivontasudin avulla. Levitä pintaan puolet appelsiinimarmeladista ja sen päälle noin 1/3 voikreemistä. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy ja täytä se samalla tavalla kuin alimmainen väli. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta sen reunoja hieman appelsiinimehulla.

Muotoile veitsen avulla kakusta siilinmuotoinen leikaten viistosti ylhäältä alaspäin. Kakun toinen pää saa olla reilustu suipompi ja matalampi. Nosta leikatut reunapalat kakun päälle, jotta pinta saa pyöreyttä. Pienillä reunapaloilla voi tilkitä pieniä reikiä. Levitä loppu voikreemi tasaisesti kakun pintaan.

Kuorrutus
400 g luonnonvalkoista marsipaania

Kauli marsipaani tomusokeroidulla alustalla 2 - 2 ½ mm paksuiseksi ja niin isoksi levyksi, että reunat ulottuvat reilusti kakun alareunan yli. Nosta se kakun päälle ja siloita pinta kämmensyrjällä. Leikkaa kakun alareunaa myöten ylimääräinen reunaosa pois. Siirrä kakku tarjoilualustalle. Leikkaa terävillä saksilla siilin piikkejä marsipaaniin pitäen sakset noin 45 asteen kulmassa. Terävöitä tarvittaessa piikkien päitä.

Koristelu
pieni pala (noin 50 g) marsipaania
valkoista ja vaaleansinistä tomuväriä
hopean- ja valkoisenhohtoista kimallejauhetta ja koristeglitteriä
tomusokeria

Värjää marsipaani valkoiseksi. Pyöritä siilille pieni nenä ja silmät ja sudi niihin vaaleansinistä väriä ja kimallejauhetta. Kiinnitä ne paikoilleen sokerikuorrutteen avulla (tein silmiin vielä pieniä yksityiskohtia).

Kauli loppu marsipaani levyksi ja paina siitä lumihiutalemuoteilla kuvioita. Sudi lumihiutaleihin kimallejauhetta.
Siivilöi kakun pintaan tomusokeria. Siivilöi tomusokeria reilummin myös tarjoilualustalle lumeksi ja ripottele siihen koristeglitteriä. 

(Minulla ei ollut lumihiutalemuottia (paitsi liian iso), joten jätin koristeet tekemättä, kimallejauhettakaan ei ollut, käytin vain tomusokeria ja glitteriä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti