Leivontofoorumin marraskuun haasteena on "Leipomus, jonka aioin tehdä" eli valitaan vuoden 2012 haastetöistä jokin jonka on aikonut tehdä, ja tehdään se.
Itse valitsin Onneli78:n tammikuun 2012 haastetyön, Talvimetsän siilikakun.
(ohje kopioitu Leivontafoorumilta, omat lisäykset kursivoituina)
Pohja
5 kananmunaa
150 g (reilu 1 ½ dl) sokeria
150 g (2 ½ dl) vehnäjauhoja
(laitoin itse vielä 1tl leivinjauhetta jauhojen sekaan)
Vaahdota
huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
Siivilöi jauhot joukkoon hiljalleen käännellen. Kaada taikina voideltuun
ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Paista uunin
alimmalla tasolla 170 asteessa noin puoli tuntia. Anna pohjan jäähtyä
kokonaan ja jaa se sitten kolmeen osaan.
Kostutus
¾ dl vastapuristettua appelsiinimehua
Täyte
300 g appelsiinimarmeladia (kaupan valmis marmeladi käy myös hyvin)
+
Voikreemi:
1 ¼ dl sokeria
½ dl vettä
1 kananmunankeltuainen
250 g suolatonta voita
10 tippaa appelsiiniaromia (käytin sitruuna-aromia)
Mittaa
sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehua, kunnes seoksen lämpötila on
117 °C (siihen menee noin 5 minuuttia). Ota kattila liedeltä, lisää
keltuainen ja vatkaa seos kylmäksi. Lisää pehmeä voi ja appelsiiniaromi
ja vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi.
Täytä kakku. Laita alimmainen
kakkulevy jollekin alustalle ja kostuta se appelsiinimehulla
leivontasudin avulla. Levitä pintaan puolet appelsiinimarmeladista ja
sen päälle noin 1/3 voikreemistä. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy ja
täytä se samalla tavalla kuin alimmainen väli. Nosta päällimmäinen
kakkulevy ja kostuta sen reunoja hieman appelsiinimehulla.
Muotoile
veitsen avulla kakusta siilinmuotoinen leikaten viistosti ylhäältä
alaspäin. Kakun toinen pää saa olla reilustu suipompi ja matalampi.
Nosta leikatut reunapalat kakun päälle, jotta pinta saa pyöreyttä.
Pienillä reunapaloilla voi tilkitä pieniä reikiä. Levitä loppu voikreemi
tasaisesti kakun pintaan.
Kuorrutus
400 g luonnonvalkoista marsipaania
Kauli
marsipaani tomusokeroidulla alustalla 2 - 2 ½ mm paksuiseksi ja niin
isoksi levyksi, että reunat ulottuvat reilusti kakun alareunan yli.
Nosta se kakun päälle ja siloita pinta kämmensyrjällä. Leikkaa kakun
alareunaa myöten ylimääräinen reunaosa pois. Siirrä kakku
tarjoilualustalle. Leikkaa terävillä saksilla siilin piikkejä
marsipaaniin pitäen sakset noin 45 asteen kulmassa. Terävöitä
tarvittaessa piikkien päitä.
Koristelu
pieni pala (noin 50 g) marsipaania
valkoista ja vaaleansinistä tomuväriä
hopean- ja valkoisenhohtoista kimallejauhetta ja koristeglitteriä
tomusokeria
Värjää
marsipaani valkoiseksi. Pyöritä siilille pieni nenä ja silmät ja sudi
niihin vaaleansinistä väriä ja kimallejauhetta. Kiinnitä ne paikoilleen
sokerikuorrutteen avulla (tein silmiin vielä pieniä yksityiskohtia).
Kauli loppu marsipaani levyksi ja paina siitä lumihiutalemuoteilla kuvioita. Sudi lumihiutaleihin kimallejauhetta.
Siivilöi
kakun pintaan tomusokeria. Siivilöi tomusokeria reilummin myös
tarjoilualustalle lumeksi ja ripottele siihen koristeglitteriä.
(Minulla ei ollut lumihiutalemuottia (paitsi liian iso), joten jätin koristeet tekemättä, kimallejauhettakaan ei ollut, käytin vain tomusokeria ja glitteriä)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti