torstai 30. huhtikuuta 2009

Munkkirinkilät


Vappuun kuuluu tietenkin munkit!



5 dl maitoa
1 muna
1 pkt hiivaa
1½ dl sokeria
½ rkl kardemummaa
½ rkl vaniljasokeria
n. 1 kg vehnäjauhoja
100 g margariinia


1-2 pkt munkkirasvaa paistamiseen


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita muna, sokerit, hiiva ja kardemumma tasaiseksi. Lisää maito. Lisää jauhoja, vaivaa kimmoisaksi. Lisää pehmeä margariini ja jauhoja tarvittaessa. Vaivaa kunnes irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
Anna kohota kaksinkertaiseksi.


Pyörittele taikinasta pyöreitä "pullia". Anna kohota noin puoli tuntia.


Sulata rasva kattilassa tai padassa. Pidä kansi lähellä, että saat mahdollisen palon tukahdutettua, älä missään nimessä käydä vettä rasvapalon sammuttamiseen(se räiskyy)! Lämmitä rasva 180 asteiseksi, tai jollet omista mittaria, kuten minä, testaa kuumuus leivän palalla, kun leipä ruskistuu minuutissa-parissa, on rasva riittävän kuumaa.


Tee kohonneista pullista rinkilöitä tekemällä keskelle reikä. Nosta varoen rasvaan esim reikäkauhalla (tai paistinlastassa kuten allekirjoittanut). Paista kullanruskeiksi molemmilta puolilta.
Valuta valmiita rinkilöitä hetki talouspaperin päällä, kierittele sitten sokerissa ja jätä jäähtymään. (Vaihtoehtoisesti voit myös kuorruttaa munkit suklaalla tai tomusokerikuorrutuksella!)


Älä kaada käytettyä paistorasvaa viemäriin, vaan anna sen jähmettyä ja heitä roskiin, muuten menee viemärit tukkoon.. Rasvan voi toki käyttää uudelleenkin, säilytä sitä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti