Haasteen aiheena oli makea&suolainen leipomus:murokuppi sekä vapaavalintainen suolainen.
Mulle tuli heti ensimmäisenä mieleen tehdä paahtovanukas murokupissa, ja sitä sitten testailemaan...
Sainkin tehdä aika monta koetta ennen kuin onnistuin kunnolla :D
Eka erä meni pilalle kun pöljänä ajattelin että kyllähän se murotaikina kypsyy siinä samalla kun vanukaskin, ja laitoin sitten raakoihin murokuppeihin vanukkaan ja uuniin, no vanukas kypsyi kyllä mutta kupit oli raakoja :D
Toisen erän kuppeja en kuitenkaan paistanut tarpeeksi vaan nekin jäi hieman raaoiksi sisältä, eivätkä kestäneet mallissaan kun laitoin ne vaan "paljaana" paistumaan..
Yhden erän vielä poltinkin mutta sitten vihdoin ja viimein onnistuin :D
Suolainen leipomus sentään onnistui heti ja oli tosi hyvää! Idean leipomukseen sain kun mietin jonkin sortin teemaa leivonnaisille, ja Sveitsissä näitä molempia maistoin (tai en kylläkään samanlaisia, crème brûléeta ihan normaalisti astiasta ja tarte flambée-tyylistä pitsaa juustolla) niin siitä se idea sitten lähti..
Murotaikina :
100 g pehmeää voita
1 dl raakaruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pieni muna
2½ dl vehnäjauhoja
Vaahdota voi ja sokerit, lisää muna vatkaten. Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin ainakin tunniksi.
Taputtele taikinaa ohuelti muffinivuokien pohjalle ja reunoille, laita jääkaappiin kovettumaan.
Aseta jokaisen murokupin sisään vielä muffinivuoka, täytä kuivatuilla herneillä tai riisillä, jos taikinaa jää näkyviin peitä ne foliolla.
Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.
Anna jäähtyä, irroittele foliot ja vuoat.
Vanukas :
½ vaniljatanko
3 keltuaista
¾ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
½ dl maitoa
Halkaise vaniljatanko, kaavi vaniljansiemenet kulhoon keltuaisten ja sokerin kanssa.
Vatkaa keltuaiset, sokeri ja siemenet kuohkeaksi vaahdoksi.
Laita kerma, maito sekä halkaistu vaniljatanko kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Nappaa vaniljatanko pois ja kaada kermamaito vaahtoon, sekoita.
Kauho seosta murokuppeihin piripintaan, laita uuniin 100 astetta noin 1 h.
Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään.
Ennen tarjoilua sirottele jokaisen kupin päälle n. 1 tl ruokosokeria ja ruskista sokeri joko polttimolla tai uunissa grillivastuksen alla, vahdi herkeämättä ettei sokeri ala palaa!
Tarjoa tuoreiden mansikoiden kera.
0,6 dl jauhoja
0,6 dl kuumaa vettä
1 rkl sokeria
1 pussi hiivaa
Sekoita juuren ainekset ja jätä tekeytymään liinan alle lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi.
Kun juuri on kuplivaa, jatka taikinan tekoa.
Taikina :
5 dl jauhoja
1 tl suolaa
0,6 dl olutta
6 rkl maitoa
Lisää juureen olut ja maito. Lisää jauhot & suola vaivaten kunnolla. Kun taikina on valmis pallo, voitele toinen kulho voilla ja pyöräytä taikinapallo siinä ja anna kohota kulhossa kaksinkertaiseksi. Vaivaa sitten ilmakuplat pois ja kohota uudestaan kaksinkertaiseksi.
Valmista täyte :
1 punasipuli
150 g creme fraichea
½ tl suolaa
¼ tl pippuria
100 g pekonia
Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja pekoni tikuiksi.
Paista pekoni, nosta talouspaperille valumaan. Kuullosta sipuli pekonin rasvassa pehmeäksi.
Sekoita sipuli, kerma ja mausteet.
Kauli taikinasta ympyrä, nosta öljytylle leivinpaperille uuninpellille.
Levitä pohjan päälle kermaseos ja ripottele päälle pekoni.
Voit myös tehdä kuppeja, kauli taikinasta pieni ohut ympyrä, aseta se muffinivuokaan, sekoita kaikki täytteen ainet yhteen (voit lisätä pienen munan kermaan niin hyytyy paremmin) ja lusikoi täytettä kuppeihin.
Paista 230 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Ohje käännetty http://www.bonjourlafrance.com/-sivuston reseptistä hieman muokaten.
Palkinnon sain VanHoutenilta/Lejokselta:
Upea, runsas palkintopaketti sisälsi kaakaojauhetta, kaakaojuomajauhepusseja, appelsiinimarmeladia, rusinoita, oliiviöljyä, hunajapaahdettuja manteleita, esiliinan, ananasta ja luumuja.
Kiitos vielä sponsorille ja tietenkin kaikille äänestäneille Leivontafoorumilaisille! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti