torstai 18. lokakuuta 2012

Leivontafoorumin lokakuun haaste; maailman paras hampurilainen

Leivontafoorumin lokakuun haasteena on Maailman paras hampurilainen.
Tänään tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä kun tavattiin miehen kanssa :inlove:
Sen kunniaksi tein pieniä, suupalan kokoisia sydänhampurilaisia!
(kuvat ovat aika surkeita, valo ei illalla enää riitä mutta pitihän nämä tehdä ja tarjoilla vasta kun mies pääsi töistä kotiin, ei se varmaan kuvista olisi niin täyteen mahaansa saanut.. ;) Ja oikeasti sämpylät ovat melkeinpä pinkkejä, kuva vääristää väriä!)
 Punajuurisämpylät
Juuri:
5 dl vettä
1 iso punajuuri
5 dl jauhoja
1 pss kuivahiivaa

Lisäksi:
1 dl öljyä
3 rkl siirappia
6-7 dl jauhoja
suolaa


Kuori ja pilko punajuuri pieniksi kuutioiksi. Keitä vedessä kypsiksi. Paseeraa punajuuri siivilän läpi (tai soseuta muuten), sekoita veteen ja mittaa seos, lisää tarvittaessa vettä jotta saat 5 dl.
Anna jäähtyä n. 42 asteiseksi. Lisää kuivahiiva sekoitettuna jauhoihin, sekoita tasaiseksi velliksi ja anna muhia liinan alla puolisen tuntia, kunnes kuplii.
Lisää sitten muut aineet ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
Kauli jauhoitetulla pinnalla n. 1 cm paksuiseksi levyksi, ota levystä pienellä sydän-piparimuotilla paloja ja asettele ne leivinpaperoidulle pellille, peitä liinalla ja anna kohota n. 20 min.
Voitele halutessasi valkuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.
(levyn ylijääneestä taikinasta voit pyöritellä tavallisia sämpylöitä, paista niitä hieman pitempään)

Halkaise ja täytä ketsupilla, Valion Aamupala Cheddar-juustolla (leikkaa viipaleista sydänmuoteilla paloja), pihveillä sekä coleslaw-salaatilla, kiinnitä coctail-tikulla.
Tarjoa lisänä esimerkiksi uunijuureksia!

Coleslaw:
1 pieni kaali (ihan nyrkin kokoinen riittää!)
1-2 porkkanaa
pieni sipuli

Kastikkeeseen:
1 annos majoneesia maustettuna valkoviinietikalla sekä sokerilla

Raasta kaali ja porkkana, leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi. Pilko tarvittaessa siivut vielä pienemmiksi. Sekoita yhteen majoneesikastikkeen kanssa.

Majoneesi:
1 keltuainen
1 tl dijon-sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1,2 dl öljyä
cayennepippuria
suolaa

Sekoita kaikki muut aineet paitsi öljy pallovispilällä. Lisää öljy ohuena nauhana kokoajan vispaten.
Säilytä kylmässä.

Pihvit:
400 g hyvää jauhelihaa
suolaa
pippuria

”Vaivaa” hieman jauhelihaa että siitä tulee vähemmän irtonaista.
Ota pieni pallo lihaa ja taputtele öljytyin käsin se sydänmuotin avulla sydämen muotoon leivinpaperille, ota muotti pois ja litistä vielä ohueksi. (Liha kutistuu kypsyessään joten pihvi saa raakana olla reilusti isompi kuin sämpylä!) Tee yhtä monta sydäntä kuin sämpylöitä ja paista vasta sitten kun olet tehnyt kaikki.
Paista pannulla kypsiksi, varo, kypsyvät nopeasti!



3 kommenttia: