3 dl maitoa (tai mehua, vettä, piimää)
15 g hiivaa (laitoin kuivahiivaa 1/3 pussin)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl pullomargariinia tai rypsiöljyä
n. 7 dl sämpyläjauhoseosta
TAI
5 dl vehnäjauhoja + 3 dl pikakaura-ruishiutaleita
Tee taikina illalla valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen, hiivaa tarvitaan normaalileivontaan nähden hieman vähemmän. (Kuivahiivan sekoitin ensin osaan jauhoista ja sekoitin nesteeseen) Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.
Aamulla: Leivo kohonnut taikinatangoksi ja leikkaa siitä palasia uuninpellille. Laita sämpylät kylmään uuniin (keskitasolle) ja sitten uuni päälle 200 asteeseen. Siinä sämpylät ensin kohoavat ja sitten paistuvat, aika riippuu siitä, kuinka kauan uuni lämpenee (n. 20 min).
Todella hyviä sämpylöitä tuli, ja helposti sai aamulla tuoretta, tätä ohjetta tulee kyllä käytettyä tästä lähtien usein!
Tämähän onkin hyvä idea. Tuoreet sämpylät on herkullisia aamulla mutta kukapa jaksaa taikinan tehdä. Tällä tavalla onnistuisi helpommin.
VastaaPoistaMinäkin törmäsin äskettäin samantyyppiseen ohjeeseen, että taikina tehdään illalla ja aamulla paistetaan tuoreet sämpylät. Täytyis kokeilla vaikkapa viikonloppuna :)
VastaaPoistaVoi, kun kiva idea :)
VastaaPoistaTämähän on suorastaan nerokasta!
VastaaPoistaKiva kohotus ja paisto idea =) Herkullisia varmana oli =)
VastaaPoista