perjantai 15. huhtikuuta 2011

Appelsiini-suklaatäytekakku


Äitini ystävä lahjoitti minulle muutamia leivontakirjoja ja toivoi vastalahjaksi kakkua, joten tein nyt syntymäpäiväksi kakun, onnea Maarit, toivottavasti kakku maistuu!



Pohja:


Kinuskikissan mehevä suklaakakkupohja


2 dl jauhoja

1 ½ dl perunajauhoja

3 tl leivinjauhetta

¾ tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

1 ½ dl kaakaojauhetta

150 g voita

3 ½ dl sokeria

3 munaa

3 dl kädenlämpöistä maitoa


Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten.

Lisää osa yhdistetyistä kuivista aineista sihdaten vaahtoon ja vatkaa sekaisin. Lisää sitten vuorotellen loput kuivat aineet sihdaten ja maito, vatkaa tasaiseksi.


Voitele ja korppujauhota vuoka, kaada taikina siihen, leikkaa taikinan pintaan risti veitsellä.

Epätasaista kohoamista voi myös ehkäistä käärimällä kylmä, märkä pyyhekaistale vuoan ympärille, ekaa kertaa kokeilin ja toimi hyvin!


Paista kakkua 175 asteessa 50-60 min.


Anna seistä kylmässä yön yli ennen täyttämistä.


Täyte:


1:n appelsiinin kuori ja mehua (n. 2/3 dl)

2 keltuaista

½ dl sokeria

½ dl hillosokeria

35 g voita


250 g maitorahkaa

2 dl kuohukermaa

2 liivatetta

2 rkl sitruunamehua


Valmista appelsiinitahna samana päivänä kuin kakkupohja.

Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu, lisää ne, sokerit ja keltuaiset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä kunnes sakenee.

Kaada seos kulhoon ja vatkaa kylmässä vesihauteessa kunnes on kuohkeaa vaahtoa. Lisää voi ja vatkaa tasaiseksi.

Laita rasiaan/purkkiin ja jääkaappiin tekeytymään.


Seuraavana päivänä halkaise pohja kolmeen osaan, kostuta maidolla (Jaffa tms olisi varmasti ollut myös toimiva vaan kun ei ollut..).


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi, ja sulata ne sitten kiehautettuun sitruunamehuun.


Vatkaa kerma vaahdoksi.


Yhdistä appelsiinitahna ja rahka, lisää liivateliuos ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Lisää rahkaseos kermavaahtoon ja sekoita tasaiseksi.


Jaa seos kakun väleihin, jätä ihan vähän myös pintaa varten.


Anna hyytyä jääkaapissa hetki ennen koristelua.


Koristelu:


250 g keltaista marsipaania

hieman vaahtokarkin makuista kaulintamassaa

1½ prk (=n. 600 g) suklaasikarivohveleita

n. 100 g tummaa suklaata


Sipaise täytettä kakun pintaan marsipaanille tartunnaksi.

Kauli marsipaani ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle kaulimen avulla.


Kauli kaulintamassa ohueksi suikaleeksi, ota muotilla kirjaimet ja asettele ne kakun päälle.


Sulata suklaa, sivele sitä vohveleitten reunaan ja asettele ne tiiviisti kakun reunaan.


Sido vielä nauha kakun ympärille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti