tiistai 16. helmikuuta 2010

Karamelli-suklaa- ja valkosuklaa-päärynämuffinssit


Meillä oli kerhossa nyyttärinaamiaiset, jonne leivoin isot kasat muffinsseja, sairastelujen takia jouduttiin sitten syömään kaikki muffinssit itse.. Vähän harmitti :D



Perustaikina:


250 g voita/margariinia

2 dl sokeria

4 munaa

4½ dl jauhoja

1½ tl leivinjauhetta

1½ tl vaniljasokeria


Suklaamuffinsseihin lisäksi


4 rkl tummaa kaakaojauhetta

3/4 dl maitoa

100-150 g taloussuklaata

3 kpl Mars- tai vastaavia patukoita pilkottuna kuuteen osaan


Päärynämuffinsseihin lisäksi


2 päärynää raasteena

100 g valkosuklaata

ripaus kanelia


Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet (suklaamuffinsseissa myös kaakaojauhe), sihtaa vaahtoon ja sekoita. Lisää suklaamuffinsseja tehdessäsi maito ja suklaa rouheena, päärynämuffinsseissa raastetut päärynät ja valkosuklaarouhe. Sekoita tasaiseksi.


Päärynämuffinsit: täytä muffinssivuoat noin 3/4 taikinalla ja paista 200 asteessa noin 15 min.

Suklaamuffinsit: laita lusikallinen taikinaa vuokaan, laita pala suklaapatukkaa vuokaan ja täytä taikinalla 3/4 asti. Paista 200 asteessa noin 15 min.


Ensin meinasin että olisin nämä vielä kuorruttanutkin suklaalla mutta arvelin kuorrutteiden kärsivät liikaa kuljetuksessa ja muutenkin, taaperokerhoon kun näitä olin viemässä, saattaisivat sotkeakin vielä enemmän ;) joten jätin kuorruttamatta. Hyvältä maistuivat ilmankin!

tiistai 26. tammikuuta 2010

Banoffee


Saatiin uudet tuttavat houkuteltua kylään ja siitä sain hyvän tekosyyn kokeilla ekaa kertaa Banoffee-torttua, ja kyllä oli kokeilun arvoinen herkku!



Pohja:

250 g Digestive-keksejä (tai kaura tms)

120 g voita


Täyte:

1 prk kondensoitua maitoa (Sveitsissä löytyy Migrosista kahvihyllyltä ;) )

1-2 banaania

1 prk kuohukermaa

vaniljasokeria


Koristeluun muutama pala tummaa suklaata


Keitä kondensoitua maitoa purkissaan (poista etiketti ja yritä saada liimat pois, jättää muuten ikävän jäljen kattilaan) runsaassa vedessä (siis säilyketölkki kiehuvaan veteen) n. 3 h -itse keitin 2,5h ja tuli ihan hyvää.


Sillä välin kun purkki porisee kattilassa murskaa Digestivet, sekoita murskaan sula voi. Taputtele leivinpaperoidun irtopohjavuoan (n.24 cm) pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin kovettumaan.


Kun tölkki on kiehunut riittävän pitkään, poista kattilasta, anna jäähtyä hetki ja avaa purkki, kaada toffeeksi muuttunut maito keksipohjalle.


Viipaloi banaani ohuiksi siivuiksi ja levitä toffeen päälle.


Vatkaa kerma, mausta vaniljasokerilla (mielestäni ei tarvinnut enempää makeutusta, mutta saahan siihen laittaa sokeriakin vielä jos kaipaa) ja levitä tortun päälle.


Sulata suklaa n.30 sekunnin jaksoissa mikrossa, valuta esim. haarukalla viiruja kakun päälle.

(Voipi myös koristella sihtaamalla kaakaojauhetta päälle tms.)

perjantai 4. joulukuuta 2009

Rocky Road


Tosi suklainen herkku, ohje bongattu Hyvän tuulen keittiöstä.



Tarvitset:


400 g suklaata (itse käytin tummaa mutta käynee mikä tahansa)

2 dl paloiteltuja vaahtokarkkeja

1,5 dl pähkinöitä (käytin suolapähkinöitä)


Sulata suklaa vesihauteessa.

Viipaloi vaahtokarkit -itselläni oli tarkoitus käyttää Rocky Mountains Mini-vaahtiksia, niille ei olisi tarvinnut edes tehdä mitään mutta lähikaupassa oli vain isoja tällä kertaa, joten paloiksi vaan.

Sekoita vaahtokarkit ja pähkinät (jos käytät isoja pähkinöitä kannattanee nekin laittaa esim. puoliksi tms) suklaasulaan, levitä seos kelmutetun vuoan pohjalle.


Anna jähmettyä jääkaapissa, lohko paloiksi ja herkuttele :)

tiistai 10. marraskuuta 2009

Crème brûlée


Isänpäivän illallisen jälkkäriksi kokeilin ekaa kertaa "poltettua kermaa", uskomattoman hyvää ja paljon helpompi tehdä mitä luulisi -ainakin jos noudattaa ohjeita ja lukee ne kunnolla, kuten en tietenkään tehnyt, joten pidin näitä sitten tuntikausia uunissa: luin että noin tunti 90-100 asteessa, jostain toisesta ohjeesta bongasin että pitäisi olla vesihauteessa, joissain ei ollut mainintaa hauteesta, päätin sitten kuitenkin laittaa vesihauteeseen ja 90 asteessa. Kun olivat olleet pari tuntia eivätkä vieläkään hyytyneet, aloin hieman ihmettelemään ja Googletin ohjeita ja tajusin että vesihauteessa uunin pitäisi olla 150 asteessa :D No, reilu tunti vielä ilman vesihaudetta 95 asteessa teki tehtävänsä eikä maku tai koostumus mennyt onneksi pilalle!



Tarvitset (4:lle):


vaniljatanko

4 keltuaista

1 dl sokeria

2,5 dl kuohukermaa

½ dl maitoa


ruokokidesokeria (cassonade Sveitsissä ;) )


Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus kulhoon, lisää sokeri ja keltuaiset, vatkaa jämäkäksi vaahdoksi.


Lämmitä maito, kerma ja vaniljatanko kiehumispisteeseen, ota tanko pois ja sekoita kermamaito vaahtoon.


Kaada seos uuninkestäviin pieniin vuokiin ja paista noin tunti 90-100 asteessa ILMAN vesihaudetta tai 150 asteessa vesihauteessa :D


Anna jäähtyä kunnolla, esim. yön yli.

Juuri ennen tarjoilua sirottele pinnalle teelusikallinen ruokokidesokeria ja paahda se uunissa grillivastuksen alla (noin 1-2 min) tai polttimella -itse käytin uunia kun en omista poltinta ja hyvin onnistui.


Ohje bongattu täältä.

maanantai 26. lokakuuta 2009

Nakkiyllätykset


Nakkiyllätykset tai nakkipiilot maistuu erityisen hyvältä retkieväänä!




Voitaikina:


2½ dl maitoa

n. 6 dl jauhoja

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

150 g voita


Sekoita kuivat aineet maitoon, vaivaa kaulittavaksi taikinaksi.

Kaulitse ohuehkoksi, levitä voita päälle, taita, levitä voita ja kaulitse taas ohueksi, toista pari kertaa.

Voit toki myös käyttää valmista pakaste voi- tai lehtitaikinaa.


Täyte:

8 nakkia

sinappia

ketsuppia

paahdettua sipulirouhetta


Rouhi sipulirouhe hienoksi.

Leikkaa kaulittu taikinalevy 8 palaan, sipaise jokaiseen sinappia, laita päälle nakki, pursota ketsuppia ja ripottele sipulirouhetta päälle.

Kietaise taikina nakin ympärille ja voitele munalla.


Paista 200 asteessa noin 15-20 min. Tarjoa lämpiminä!

torstai 22. lokakuuta 2009

Kebab


Piti itsekin tätä kokeilla kun niin monet kehui, ja hyvää tulikin itsetehdystä kebabista!



800 g jauhelihaa -käytin sika-nautaa mutta varmaankin pelkkä nauta tai nauta ja lammas toimisivat paremmin..

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl jauhelihamaustetta

0,5 tl valkosipulijauhetta

0,5 tl cayennepippuria

(mausteita kannattaa laittaa oman maun mukaan, itse ei kovin tulisesta pidetä joten kovin paljoa en viitsinyt laittaa)


Sekoita öljy ja mausteet. Lisää jauhelihan joukkoon esim. taikinakoukuilla/sauvasekoittimella (tosin sille voi kuulemani mukaan käydä huonosti :D)/yleiskoneella, kunnes saat sileää seosta.

Muotoile taikinasta pötkö ja kääri se tiiviisti folion sisään, useampi kerros kannattaa foliota laittaa.

Paista 100 asteessa nelisen tuntia ja anna vielä paistamisen jälkeen vetäytyä rauhassa puolisen tuntia.

Leikkaa esim. juustohöylällä tai veitsellä ohuita lastuja.


Me söimme kebabin valkosipuliperunoiden ja riisin kera, kastikkeen keittelin seuraavista aineista:


350 g paseerattua tomaattia

n.3 rkl Heinzin hot chili saucea (en ole varma löytyykö Suomesta)

½ dl ruokakermaa

mausteita (pippureita, suolaa, valkosipulijauhetta)


Todella hyvää kyllä tuli ja mikä yllätti täysin: 1- ja 2-v. pojatkin söivät hyvällä ruokahalulla lautaset tyhjiksi (paitsi tosimiesten tapaan salaatit jäi koskematta ;D)!

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Toscaomenapiirakka ja toscaomenat


Syksyyn kuuluu omenaleivonnaiset, ja täällä kun alkaa vasta syksy olla parhaimmillaan vaikka Suomessa taitaakin olla jo talvi, tässäpä ihana omenapiirakka joka varmasti maistuu lumenkin keskellä ;)



Pohja:

2 munaa

1½ dl sokeria

3 dl jauhoja

½ tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

½ tl kanelia

100 g sulaa rasvaa


Täyte:

4 omenaa


Kuorrute:

100 g voita

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

½ dl jauhoja

½ dl maitoa

3 dl mantelilastuja


Vatkaa munat ja sokeri. Lisää yhdistetyt kuivat aineet ja sulatettu rasva. Levitä voidellun piirakkauoan pohjalle.

Kuori ja paloittele omenat, levitä pohjan päälle.

Peitä foliolla ja paista 180 asteessa 10 min.


Sulata voi, lisää muut kuorrutteen aineet paitsi mantelilastut ja sekoita hyvin, lisää sitten mantelit.


Levitä kuorrute piirakan päälle ja paista vielä 200 asteessa 20 min.


Samalla ohjeella saat tehtyä myös herkullisia toscaomenoita, kuorrute riittää hyvin 8 omenalle:

poista omenista kodat ja kuori ne halutessasi, lohko puolikkaiksi tai pienemmiksi ja lado uunivuokaan, levitä kuorrute päälle ja paista 200 asteessa noin 20 min, tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera!

tiistai 13. lokakuuta 2009

Juustokakku


Teki mieli vaihtelun vuoksi tehdä hyydytetyn juustokakun sijaan kunnon paistettu amerikkalaistyylinen juustokakku!



Pohja:

250 g keksejä (esim. Digestive, kaura- tai graham-keksejä)

100 g voita


Täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g creme fraichea

6 munaa

3 dl sokeria

1 sitruuna

1 dl maissitärkkelysjauhoja


Murskaa keksit ja sekoita sulatettuun voihin. Painele voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.


Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori keltuaisten joukkoon ja purista sinne myös mehu. Vatkaa valkuaiset ja 1 dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisten joukkoon kaikki muut aineet ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää valkuaisvaahto käännellen sekaan.


Kaada täyte vuokaan.


Paista 170 asteessa noin tunti, kunnes on hyytynyt.


Kuulema juustokakku kannattaa paiston jälkeen jättää vielä uuniin luukku auki jäähtymään, ei pitäisi lössähtää samalla lailla kuin jos nostaa heti huoneenlämpöön, täällä vaan on vähän erikoinen uuni, en tiedä johtuiko siitä vai mistä mutta lössähtihän tuo kuitenkin vähän..


Tarjoa seuraavana päivänä tomusokerilla hunnutettuna esimerkiksi vadelmahillon kera!




keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Valkosipuliperunat



Tarvitset:


2-3 perunaa per syöjä

öljyä

1-2 valkosipulinkynttä

rosmariinia

paprikajauhetta

suolaa


Kuori ja kuutioi perunat.

Lorauta kulhon pohjalle öljyä, lisää sinne puristettu valkosipuli ja mausteet.

Pyörittele perunakuutioita öljyssä, levitä uuninpellille.

Paista 225 asteessa noin 20 min pari kertaa käännellen kunnes ovat saaneet väriä ja ovat kypsiä.

Suolaa valmiit perunat.


Tarjoa esim. paistetun kanan kanssa!

Valkosuklaa-vadelma-charlotte russe


Täytin jälleen 25 :P Ja synttärikahvien seurana oli tälläinen herkku:




Kääretorttu (2 kpl)


6 munaa

2 dl sokeria

1½ dl vehnäjauhoja

1½ dl maissijauhoja (tai perunajauhoja tai ohrakasta)

1½ tl leivinjauhetta


Täyte:

3 ½ dl kermaa

vadelmamoussejauhepussi

150 g valkosuklaata


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet sihdattuna varovasti nostellen.

Kaada kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille, paista 225 asteessa noin 10 min.

Sirottele kahden leivinpaperin päälle sokeria, kumoa paistetut pohjat niitten päälle, irroita leivinpaperi varovasti (siis se jonka kanssa pohjat paistoit ;) ) -jollei meinaa lähteä, sudi vähän vettä paperille niin irtoaa helpommin!


Sulata valkosuklaa. Valuta vajaa puolet suklaasta jäähtyneitten pohjien päälle.

Vatkaa kerma ja moussejauhe kuohkeaksi vaahdoksi (Suomestakin mielestäni saa jotain vadelmamoussejauhetta, en tiedä sitten onko samaa tavaraa kuin täällä myytävä jauhe mutta luulisi tulevan hyvää kuitenkin..), lisää suklaa vatkaten.

Levitä pohjien päälle ja kääri tiukaksi rullaksi.


Laita jääkaappiin tekeytymään.


Leikkaa torttu viipaleiksi. Vuoraa pyöreäpohjainen vuoka kelmulla ja asettele torttupalaset pohjalle.


Täyte:


6 liivatetta

3 dl kuohukermaa

½ dl sokeria

1½ tl vaniljasokeria

300 g rahkaa

200 g valkosuklaata

200 g vadelmia

1 rkl sitruunamehua


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Sulata suklaa.

Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Sekoita rahka ja suklaasula, lisää kermavaahdon joukkoon.

Sulata liivatteet kiehautettuun vesitilkkaan + sitruunamehuun, lisää rahkaseokseen.

Lisää jäiset vadelmat.


Kaada täyte kulhoon, laita loput kääretorttupalat pohjaksi.


Hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään.