torstai 24. tammikuuta 2008
Perunakukko
Varoitus! Painonvartijat älkööt vaivautuko! :D
Kuori:
½ l vettä
1 pala hiivaa (50 g)
puolet ja puolet vehnä- ja ruisjauhoja (ehkä noin 8 dl molempia tai siitä on ainakin hyvä lähteä)
100 g sulaa voita
suolaa
Täyte:
1-1½ kg kiinteitä perunoita
400-800 g siankylkeä
voita
suolaa
1 pkt pekonia
Lämmitä vesi, murenna siihen hiiva. Vaivaa taikinaksi, pahoittelen tarkkojen määrien puuttumista, vaatii näppituntumaa! Lisää taikinaan suola ja voisula, lisää jauhoja tarvittaessa.
Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. ½ tuntia (esim mikro on hyvä paikka!)
Tällä välin kuori ja viipaloi perunat. Kuivaa ne talouspaperilla.
Kauli kohonnut taikina n. ½-1 cm paksuiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperille pellille, tässä saatat tarvita toista käsiparia avuksi. Jätä hieman taikinaa, voit tarvita sitä myöhemmin!
Lado perunoita ja kylkeä keoksi levyn keskelle, suolaa ja voita väliin. Suolaa kannattaa laittaa runsaasti!
Peitä keko taikinalevyn reunoilla ja siloita saumat vedellä. Älä jätä reikiä!
Paista kukkoa 300 asteisessa uunissa n. ½ tuntia, kunnes pinta on ruskea, käännä sitten uuni 150 asteeseen. Paikkaa kukkoon mahdollisesti jääneet reiät sivuun ottamallasi taikinalla. Lado kukon päälle pekoniviipaleita.
Kääri sitten koko komeus folioon, useampi kerros kannattaa laittaa.
Sitten takaisin uuniin noin kuudeksi tunniksi. Tämä onkin sitten vaikein osa, tuoksut ovat melkoiset...
Ja kun kuusi tuntia on kulunut, ei vieläkään pääse herkuttelemaan! Kääri kukko foliossa froteepyyhkeen sisään, jätä sinne tunniksi lepäämään.
Ja sitten...
Leikkaa paksuiksi siivuiksi, vetele voita päälle ja avot!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti