torstai 26. elokuuta 2010

Kakut anopin 50v-juhliin




8 & 7 munan sokerikakkupohjat, alemmassa mausteena kaakaojauhetta.


Täytteet toiveesta samat kuin tässä & tässä kakussa, paitsi kondensoidun maidon keitin tällä kertaa mikrossa, onnistui oikein hyvin! Kaadoin siis kaksi purkillista isoon kulhoon, mikrossa täydellä teholla n. 5 min kokoajan vahtien ja välillä sekoitellen, meinaa välillä vähän kuohua yli joten kannattaa tosiaan vahdata kokoajan vieressä.


Pursotukset molemmissa Flora Kuohua + vaniljakreemijauhetta. Toimi tuo Kuohu ihan hyvin, nykyään Vispi on jotenkin ollut huonoa, liekö muuttaneet sen resptiä..


Ylemmässä kakussa koristeena sokerimassakukkia, harmitti kun en ehtinyt tehdä enempää kun aika oli rajallinen, ja en myöskään ehtinyt sen tarkemmin miettiä kukkien asetteluakaan joten laittelin ne vaan vähän mihin sattuu.. :/

Pursotuksetkin hieman menivät niin ja näin, pakko oli vielä kakun juureen laitella muutamia suklaakarkkeja kun testasin siihen uutta tyllaa eikä oikein onnistunut..


Alempi kakku kuorrutettu suklaakuorrutuksella (1 levy Pandan tummaa suklaata, ½ dl Flora kuohua & nokare voita, kiehauta kuohu/kerma, lisää suklaa paloina & voinokare, sekoita tasaiseksi ja kaada kakun päälle, anna jäähtyä ennen kermojen pursottamista) ja päällä kaupasta ostettu 50v-merkki.


Mutta maistuivat ainakin, molemmista jäi n. 50 hengen jälkeen vain pienet palat jäljelle!

sunnuntai 8. elokuuta 2010

Mustikka-macaron-leivokset


Päästiin tänään katsomaan ihanan ihanaa pienen pientä poikaa, rotinoiksi vietiin macaroonilaatikko :D


Ohje José Maréchalin "Macarons -comme un pro, à la maison!"-kirjasta jonka ostin Ranskasta (slyni sai samanlaisen :) ).


Kuva vääristää värejä, macaronit olivat sinisempiä, tosin ihan niin sinisiä niistä ei tullut mitä olisin tahtonut mutta eivät tuollaisia vihreitäkään..


Muutenkaan eivät ihan niin hyvin onnistuneet ulkonäöltään mitä olisin toivonut mutta tämä olikin tasan ensimmäinen kerta kun niitä tein, harjoitus toivottavasti tässäkin asiassa tekee vielä mestarin! Maku kuitenkin oli oikein hyvä, "ihan samanmakuisia" ostettiin Lyonista.. ;)



150 g tomusokeria

150 g mantelijauhetta

2 x 60 g valkuaisia (toiseen 60 grammaan meni tasan kaksi valkuaista, toiseen vajaat kaksi)

150 g tomusokeria (ilmeisesti myös hieno sokeri käy)

6 cl vettä

sinistä väriä (käytin Wiltonin royal blue-pastaväriä)


Täytteeksi mustikkamarmeladia


Sihtaa tomusokeri ja mantelijauhe isoon kulhoon.

Punnitse valkuaiset, toiset 60 g laita yleiskoneen kulhoon valmiiksi mutta älä vielä vatkaa!

Laita tomu- (tai hieno-)sokeri ja vesi kattilaan, älä sekoita. Mittaa seosta lämpömittarilla, kun näyttää 116-117 astetta, laita yleiskone vatkaamaan valkuaisia. Kun siirappi on 121-asteista, laita levy kiinni ja kaada siirappi vatkautuvien valkuaisten joukkoon, anna vatkautua kunnolla kunnes ei enää höyryä, vaan on pehmeää ja lämmintä marenkia.


Sekoita vatkaamattomat valkuaiset mantelijauho-tomusokeriseokseen. Värjää massa. Sekoita pari lusikallista marenkia manteliseokseen, lisää sitten marenkia niin että on sopivaa pursotettavaa (itse tein hieman liian löysää :/ ), ihan kaikkea ei siis kannata kerralla lisätä.

Sekoita kunnolla.


Pursota "macaronnage":sta kolikon kokoisia pyörylöitä leivinpaperille (itselläni tosin oli niin löysää että ennemminkin tiputtelin massaa pursottimesta kuin pursotin..), jätä pienet välit.


Jätä macaronit kuivumaan ainakin tunniksi, tässä trooppisessa ilmastossa voisi varmaankin pitää kauemminkin..


Paista 145 asteessa noin 15 minuuttia.


Irroita leivinpaperista (jos eivät meinaa irrota, ota pois pelliltä, ripsauta pellille hieman vettä ja laita macaronit paperin kanssa takaisin, pitäisi irrota paremmin..) ja täytä marmeladilla.


Säilytä valmiit macaronit jääkaapissa, jos et syö parin päivän sisällä, ne voi myös pakastaa.


Otin tähän apua myös yhdestä hienosta blogista (tuo ranskankieli kun ei ihan täydellisesti vielä taivu enkä jokaista vaihetta osannut ihan kirjasta suoraan katsoen tehdä..) mutta nyt en jostain syystä sinne pääse enkä löydä että voisin osoitteen laittaa, laitan myöhemmin (löysin sinne siis muutaman mutkan kautta enkä tajunnut heti laittaa kirjanmerkkeihin..).


Nyt pääsin, hyvin kattava ohje macaronien valmistukseen (selvällä suomenkielellä!) löytyy täältä!

tiistai 3. elokuuta 2010

SLY 11


Osallistuin ensimmäistä kertaa elämässäni sly (salainen leivontaystävä)-rinkiin, nyt vasta päivitän paketit tänne blogiin sillä oma muistettavani (Ninuski) olisi saattanut arvata turhan helposti henkilöllisyyteni, kovin montaa Sveitsiläistä (tosin lisäkseni jopa yksi!) ei rinkiin osallistunut. Hämäykseksi kyllä lähetin toisen paketin Ranskan puolelta, ja viimeisen paketin lähetysaikaan olimmekin jo Suomessa.


Itse sain tälläisia ihanuuksia:



Toukokuun paketti, aiheena "Nopea ja helppo vierasvara"



Kesäkuun paketti, aiheena "Makuja maailmalta"



Ja tänään postista haettu heinäkuun paketti (oli hieman seikkaillut muuton takia postissa), aiheenaan "omena".


Paketti sisälsi

-siirappia

-fariinisokeria

-kanelia jauhettuna ja tankoina

-vaniljakastikeainekset

-valkosuklaa-omena-lakuja (näistä olenkin haaveillut mutten ole vielä maistanut!)

-kasa omenaisia ohjeita joita varmasti kokeilen!


Kiitos hurjasti upeista paketeista sly:lleni, joka paljastui Lindaksi Lintuli bakar-blogista!

maanantai 2. elokuuta 2010

Banaani-toffee-kakku


Tätä myös tupaantuliaisissa tarjolla.

Ensimmäistä kertaa tein sokerimassasta kukkia, kerran olen ruusua yrittänyt mmf:stä väkertää aika huonolla menestyksellä ja sitten marsipaanista auringonkukkia, mutta nyt sitten tein useampia erilaisia ja olen aika tyytyväinen itseeni vaikka itse sanonkin, noin niinkuin ensikertalaiseksi :D


Itse kakkukin oli hyvää ;) Kerma vaan vähän meinasi loppua pursottaessa mutta onneksi ei niin haitannut kun sai noilla kukilla peitettyä :)



Pohja: 4 munan sokerikakkupohja


Täyte:

2 dl kuohukermaa

1 pss Omar-karkkeja

3/4 purkki (á 250g) maitorahkaa

1-2 banaania


Kakun päälle sokericreme:

75 g voita

2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl maitoa


Pursotus:

3 dl Flora-vispiä

4 rkl kaakaojuomajauhetta

sokeria


Koristeet:

sokerimassaa


Kiehauta kerma. Lisää Omarit ja sekoittele ja lämmitä niin kauan että kaikki ovat sulaneet.

Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa kylmäksi.

Vatkaa jäähtynyt kerma vaahdoksi, lisää rahka.


Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Levitä päälle puolet omar-vaahdosta
ja levitä päälle banaaniviipaleita. Toista. Kostuta myös ylin kerros.


Valmista sokericreme: vaahdota voi & puolet tomusokerista sihdaten. Lisää vaniljasokeri, maito ja loppu sokeri sihdaten. Vatkaa kunnes on melkein valkoista vaahtoa.


Levitä creme kakun päälle.


Vaahdota Flora vispi & mausteet. Pursota tähtiä kakun reunoille.


Asettele sokerimassakukat &-lehdet kakun päälle.


(Ohjeita kukkiin löytyy googlettamalla, omistan myös pari muottia, mutta neilikat ja ruusut onnistuvat hyvin ilman muottejakin!)

Baileys-juustokakku


Tätä olen tahtonut kokeilla jo pitemmän aikaa, Sveitsissä harkitsin tämän tekoa mutta sieltä en löytänyt myynnistä pieniä Baileys-pulloja, ja ison pullon ostaminen desin takia tuntui aika turhalta kun muuten emme alkoholia käytä..


Mutta nyt sitten sain pienet pullot Alkosta ja kakun kokeiluun, ja oli kyllä sen arvoinen!


Ruma kakusta kyllä tuli, irtopohjavuokani on liian iso (n.26cm), ja jouduin tekemään kakun etukäteen ja laittamaan pakkaseen, en tiedä eikö tykännyt siitä vai mistä johtui. Liivatettakin kakussa on aika vähäinen määrä (esim. edellisessä mangotuorejuustokakussa on sama määrä liivatetta vaikka tässä on 300g enemmän juustoa, tosin juusto on mascarponea ja se toki on jäykempää kuin tavallinen tuorejuusto mutta silti.. ensi kerralla varmaankin laitan ainakin yhden liivatteen lisää!)

Halusin vielä koristella kakun Sveitsiläisestä suklaakiekosta pyöräytetyillä kiehkuroilla, mutta liekö helteet syynä vai mikä (oli kyllä aika viileä päivä tuolloin, vain 23 astetta), ei sekään onnistunut, taisi vaan kiekko tuhoutua kun pohjan kuopat, mitkä pitävät kiekon normaalisti paikoillaan levenivät yli sentin mittaisiksi, noinkohan se enää kestää paikoillaan.. :/


Mutta maku oli kyllä kohdallaan vaikkei kakku mikään kaunotar olekaan!



Ohje Kinuskikissalta.


Pohja:

200 g tummia täytekeksejä (esim Dominoita, itse käytin Pirkkaa)

25 g voita (laitoin puolet alkuper. ohjeesta)


Täyte:

4 liivatetta

2 dl kuohukermaa

1 1/4 dl tomusokeria

500 g mascarpone-juustoa

3 valkuaista

1 dl Baileysiä


Kiille:

3 liivatetta

1 dl tummaa kaakaojauhetta

3/4 dl sokeria

3 dl maitoa


Halkaise keksit, kaavi täyte kulhoon ja laita keksinpuolikkaat muovipussiin. Sulje pussi ja murskaa keksit kaulimella. (Tai sitten jos olet onnellinen monitoimikoneen omistaja, murskaa ne kokonaisina sellaisessa;) )

Sulata voi, sekoita se täytteeseen, sekoita sitten keksit ja voi-täyte.

Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta Baileys, sekoita liotetut liivatteet siihen, anna jäähtyä sillä aikaa kun valmistat täytteen.


Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vaahdota kerma, lisää tomusokeri vaahdotuksen puolivälissä. Sekoita ensin mascarpone kermavaahtoon, sitten valkuaiset.

Lisää Baileys-liivateseos ohuena nauhanan varovasti sekoittaen.


Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään ainakin 3 tunniksi ennen kiilteen lisäämistä.


Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Sekoita muut kiilteen aineet kattilassa, kiehauta ja sekoita tasaiseksi. Liuota liivatteet kuumaan kaakaomaitoon. Anna jäähtyä väh. huoneenlämpöiseksi (esim. vesihauteessa).


Kaada kiille vuokaan täytteen päälle, anna hyytyä jääkaapissa väh. 3 h.

Mangojuustotorttu


Tätäkin tarjolla tupaantuliaisissa, lapsille ja muillekin vaihtoehto Baileys-kakulle.



Muuten ohje on sama kuin tässä kakussa, paitsi että kiilteeseen käytin mango-pilttiä, ja vaniljasokerin tilalle laitoin vaniljajauhetta 2 maustemittaa.

Kinkku- ja savulohipiirakat


Tupaantuliaisten suolaiset tarjottavat.




Pohja Pirkka pakaste piirakkataikina (2:n piirakkaan meni 1 1/4 pakettia)


Täyte (2:n piirakkaan)


200 g ruohosipulituorejuustoa

2 prk kermaviiliä

3 munaa

½ nippua persiljaa


Lisäksi (yhteen piirakkaan)


n.200g lämminsavulohta

1 punasipuli


TAI


300 g kinkkusuikaleita

250 g kirsikkatomaatteja


Leikkaa piirakkavuokiin sopivat pyörylät leivinpaperista. Kauli taikina leivinpaperille, aseta vuokaan.


Sekoita täytteen ainekset persiljaa lukuunottamatta yhteen tasaiseksi. Silppua persilja.


Lohipiirakka: hienonna lohta, varmista ettei jää ruotoja. Pilko punasipuli pieneksi silpuksi. Levitä molemmat vuokaan taikinan päälle. Ripottele päälle puolet persiljasta ja kaada puolet juusto-viilisekoituksesta.


Kinkkupiirakka: leikkaa kirsikkatomaatit puolikkaiksi. Levitä kinkkusuikaleet vuokaan taikinan päälle, asettele kirsikkatomaatit ja ripottele päälle puolet persiljasta. Kaada puolet juusto-viilisekoituksesta päälle.


Paista piirakoita 200 asteisessa uunissa n. 20-30 min.

perjantai 25. kesäkuuta 2010

Minttusuklaamuffinssit


Näitä myös tarjolla 2-vuotisjuhlissa!


Päälle kokeilin ensimmäistä kertaa Sveitsistä tuomaani suklaakiekkoa, ensin piti hetki miettiä miten toimii mutta hyvin onnistui sitten ja tosi helposti saa hienoja koristeita tuolla tehtyä!



300 g voita

3 1/4 dl sokeria

4,5 kananmunaa

3/4 dl maitoa

5 3/4 dl jauhoja

1½ tl leivinjauhetta

1½ tl vaniljasokeria

1 pss mariannecrushia

vajaa pss Pätkis mini bitesejä


Kuorrutus:

värjättyä Flora vispiä

suklaarullia


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää maito ja kuivat aineet vuorotellen hyvin sekoittaen. Lisää mariannecrush.


Laita taikinaa muffinssivuokiin puoleenväliin, tiputa jokaiseen vuokaan pätkispala ja täytä taikinalla.


Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.


Koristele jäähtyneet muffinssit.

Autokakku kaksivuotiaalle!


Suomeen on palattu ja heti ekat viikot oli yhtä juhlaa, oli siskontytön synttäriä ja meidän kuopuksen 2-vuotiskekkerit.


2-vuotiaalle tein samantyylisen autokakun kuin keväämmällä kolmevuotiaalle (täällä). Yritin kovasti tehdä kakusta punaisen mutta pinkiksi se jäi :( Jos jollain on vinkkejä miten värjätä kerma/flora vispi tummanpunaiseksi, kuulisin mielelläni! (Nyt käytin Wiltonin joulunpunaista väriä). Ja vieläpä, varmaankin helteestä ja värin suuresta määrästä johtuen vispistä tuli tosi löysää ja valuvaa, melkein sai vain purostuspussista tiputella kakun päälle.. Kuvastakin huomaa kun karkit ovat jo valuneet vähän sinne tänne..


Mutta sentään kakku maistui hyvältä eikä sankarikaan ollut millänsäkään pinkistä kakusta tai valuvikaisesta kermasta!



Pohja:


7 munan sokerikakkupohja


Kostutus:


vaniljasokerilla maustettu maito


Täyte:


1 prk suklaalevitettä (nutella tms)

2½ dl Flora vispiä

2 pss valkosuklaa-nougatmousseaineksia


Kuorrutus:


3 prk Flora vispiä (jäi kyllä vähän yli)

elintarvikeväriä


valkoista marsipaania

pyöreitä keksejä

smarties-karkkeja

lakumaton reunaa


Kakun kokoamisohjeen löydät kolmevuotiaan autokakun ohjeesta, tosin tällä kertaa täytin kakun valmiiksi ja vasta sitten leikkasin reunat ja nostin ne kakun päälle.


Vaahdota flora vispi ja mousseainekset kuohkeaksi. Lämmitä suklaalevitettä mikrossa hetki, että tulee levittyvämpää. Kostuta kakkupohja, levitä suklaalevitettä ja moussevaahtoa väleihin.


Kokoa auton malliseksi.


Levitä värjättyä vispiä ohut kerros kakun päälle, asettele ikkunat paikoilleen. Kuorruta sitten auto pursottamalla vispiä. Koristele karkeilla.

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Vanilja-raparperijuustokakku


Tällä herkuteltiin läksiäiskahvipöydässä -nyt on enää 2 yötä ja matkaamme takaisin Suomeen!


Kakku oli mukavan raikas!



(Ohje Kinuskikissalta)


Pohja:

3 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl sokeria

ripaus suolaa

100 g voita tai margariinia

2 rkl vettä



Raparperitäyte:

500 g raparperia (laitoin vähän reilummin)

125 g voita tai margariinia

1 ½ dl sokeria


Vaniljatäyte:

4 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

1 vaniljatanko (tai 2mm vaniljajauhetta)

1 ½ dl tomusokeria

2 valkuaista

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl sitruunamehua


Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista pyörylä ja voitele pohjan reunaa siihen asti kuin taikina ylettyy (sentti-pari).


Sekoita pohjan kuivat aineet, nypi voi sekaan ja viimeisenä vesi, sekoitta nopeasti tasaiseksi.

Painele vuoan pohjalle.


Pese ja kuori raparperit, leikkaa ne paloiksi. Levitä palat pohjan päälle.


Keitä voita ja sokeria kattilassa kunnes seos karamellisoituu. Itse en tässä onnistunut, seos meni heti kokkareiseksi ja "juoksettuneen" näköiseksi, en tiedä sitten missä vika, liekö täkäläinen voi jotenkin erilaista kuin sitten kotimainen..


Kaada voisokeriseos raparperien päälle ja paista uunissa 200 asteessa n. 35 min. Anna jäähtyä.


Putsaa vuoan reuna ja sivele siihen kevyesti kasviöljyä, kakku irtoaa kauniimmin vuoasta.


Laita liivatteet likoamaan.


Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

Vatkaa myös kerma johon olet sekoittanut vaniljatangon sisältä siemenet tai vaniljajauheen + tomusokerin puolessa välissä vaahdotusta.

Lisää tuorejuusto kermaseokseen, lisää myös valkuaisvaahto. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, liuota liivatteet siihen ja lisää seokseen ohuena nauhana vähän kerrallaan varovasti sekoittaen.

(Mietin että kannattaisikohan mieluumin laittaa liivatteet ennen valkuaisvaahtoa, kestäisi ehkä kuohkeampana..?)

Kaada seos vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi, itse pidin yön yli.


En ehtinyt tätä koristella, mutta kaunishan tuo kakku on ilmankin, ei kai sitä aina tarvitse olla mitään erikoisuuksia päällä, kunhan maistuu hyvältä!