perjantai 14. joulukuuta 2012

Piparkakkusämpylät

Tämän mielenkiintoisen ohjeen sain sly-paketissa, meinasin leipoa näitä jo eilen mutta huomasin ettei ollut hiivaa. No, kävin tänään ostamassa ja sittenpä kun olin jo nesteen lämmittänyt huomasin että jauhot on loppu! Onneksi naapurilta sain lainattua niin pääsin leipomaan..





5 dl vettä tai maitoa (käytin maitoa)
3 tähtianista
50 g hiivaa
½-1 dl leipäsiirappia (ei ollut, käytin tavallista hieman alle ½ dl)
2 tl suolaa (just tuli mieleen että taisin unohtaa sen taikinasta...)
1 rkl piparkakkumaustetta 
5 dl sämpyläjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja (oli nyt vaan vehnäjauhoja ja vähän ohrajauhoja)
1 dl öljyä tai juoksevaa rasvaa

Pinnalle
500 g piparkakkutaikinaa

Mittaa neste ja tähtianikset kattilaan, kiehauta. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (käytin kuivahiivaa joten sai jäädä vähän lämpimämmäksi). Lisää joukkoon muut ainekset ja alusta pehmeä taikina. Kohota peitettynä puolisen tuntia.
Leivo sämpylöiksi ja kohota n. 15 min.
Kauli piparkakkutaikina levyksi ja ota muotilla pipareita. Sivele sämpylöiden pinta vedellä ja aseta piparkakkun sämplyän päälle. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.






Voipi olla että se puuttuva suola ja väärä siirappi teki näistä vähän liian makeita mun makuun, lapset kyllä tykkäsivät ja olivat tosi innoissaan pipareista :D
Mutta tosi hauska kokeilu kyllä! :D

6 kommenttia:

  1. Hauska idea tälläiset sämpylät. Näyttävät herkullisilta.

    VastaaPoista
  2. Heh, itselleni on kanssa käynyt kerran jos toisenkin niin, että kesken leipomisen huomaa jonkun aineen olevan loppu. :) Täällä ei vielä olla naapureitten kanssa niin tuttuja, että uskaltaisi kysellä lainaan, mutta onnkesi kauppa on ihan kulman takana... Ei ole vielä mikään leivos mennyt pilalle sen takia että on kesken huomannut jonkun aineen loppuvan kesken :) Mutta kauniita ovat kyllä nuo sämpylät, ja enpä ole ennen ajatellutkaan että voisi yhidstää piparin ja sämpylän! Kuulostaa ja näyttää kivalta :)

    VastaaPoista
  3. Noita hiirikin voisi kokeilla, kun syö mielellään sekä sämpylöitä, että pipareita maidon kanssa....yhdistelmä kuulostaa maukkaalta. Laittaisin ehkä hieman pienemmän piparin sämpylällei.

    Samantapaista ajatusta kokeilin tähtitortuilla.

    VastaaPoista
  4. Hauska idea! Täällä myös yksi, joka joskus kesken leipomisen on huomannut hiivan, jauhojen tai jonkin muun tärkeän "osan" puuttuvan keittiön kaapista. Ihana, että naapurilta pystyy lainaamaan hädän hetkellä! :D

    VastaaPoista
  5. Näitä täytyy kyllä kokeilla.

    Juu, tuttu että jokin aines loppuu. Usein niin ei kyllä käy mutta kun käy silloin pikainen kiljaisu jollekin lapselle "käytkö Nesteellä, saat pitää vaihtorahat" .. :D

    VastaaPoista
  6. Hauska idea, ei ole vielä ennen tullut vastaan, että sämpylän päälle laittaisi piparin. Täytyy pistää korvan taa ;)

    VastaaPoista