maanantai 29. heinäkuuta 2013

Vegekukko

Saatiin kylään ystäväperhe jotka ovat kasvissyöjiä, tein heille ruoaksi Emäntänä Olga-kirjasta löytyvää soija-lanttukukkoa ohjetta hieman mukaellen, sain tädiltäni vinkkejä lanttukukon tekoon, jouduin kuitenkin oikaisemaan vähän kun aika ei riittänytkään..

Mutta tässä miten sen itse tein..

Taikina on sama kuin perunakukossa, teinkin itseasiassa samalla myös perunakukon ja taikinaa tein 7,5 dl veteen, riitti just ja just kahteen isoon kukkoon.

Täyte:
1 iso lanttu (oli vähän vajaa 800g)
+ suolaa ja sokeria
3-4 isoa perunaa
½ pss soijasuikaleita
Herbamarea
pippuria
suolaa
voita
ruokosokeria

Kuori ja viipaloi lanttu. Laita viipaleet kattilaan, lisää suolaa ja sokeria, ravistele ja kääntele eli rumpsuttele ;) Lantusta irtoaa ylimääräistä nestettä ja siitä tulee maukkaampaa näin. Kaada neste pois ja huuhtele lantut. Laita ne sitten suolaveteen kiehumaan.
Kuori ja viipaloi myös perunat, laita ne lanttujen kanssa kiehumaan kun lantut ovat kiehuneet noin 5 min ja keitä vielä toiset 5 min.
Keitä myös soijasuikaleita 5-10 min herbamarella maustetussa vedessä.
Huuhtele molemmat kattilalliset kylmällä vedellä.

Mausta soijasuikaleita, Olgan ohjeessa oli käytetty jauhelihamaustetta mutta koska meiltä ei sellaista löytynyt niin laitoin ihan vaan mustapippuria..

Kauli taikina ja kasaa täyte: laita kerros lanttuviipaleita, ripottele päälle hieman ruokosokeria (tai intiaanisokeria), lisää kerros soijasuikaleita, ripottele päälle herbamarea, sitten kerros perunaviipaleita, päälle suolaa ja voita.
Voita voi taas käyttää reilusti, Olgan ohjeessa oli 50 g mutta itse taisin laittaa noin 150-200g.. Kukko ei ole oikea paikka säästellä voita ja suolaa!
Tee kerroksia niin paljon kuin täytettä riittää, nosta sitten taikinan reunat täytekeon päälle ja muotoile veden avulla tiiviiksi paketiksi.

Paista ensin 250 asteessa n. 20 min (Olgan ohjeessa oli 45 min mutta alkoi tuo pinta jo savuta tuon parinkymmenen minuutin kohdalla niin otin pois), kääri sitten kukko folioon (useampaan kerrokseen), laita vielä ennen foliota päälle siivu voita, ja käännä uuni 175 asteeseen ja paista 2 tuntia.
Ota kukko sitten pois uunista, kääri paksuun pyyhkeeseen ja anna muhia siinä yön yli.
Jos aika riittää voi jättää lanttujen ja perunoiden keittämisen väliin ja paistaa kukon samaan tapaan kuin perunakukon, eli 125-150 asteessa 6-8 h.

Nauti voin kanssa.

Yllättävän hyvää oli, mä olen aina epäillyt noita soijajuttuja ja ne harvat mitä olen maistanut eivät todellakaan ole olleet mun makuuni, mutta ilmeisesti riittävästi kun voita laittaa päälle voi syödä melkein mitä vaan.. ;)
Ja taisi vieraillekin maistua, reilu 1/4 kukosta hävisi ja loput veivät mukanaan kun meillä oli itselle iso perunakukko tuhottavaksi :)
Ihana kun kävitte! Ens kerralla teen sitten jotain muuta tuosta kirjasta.. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti